Cetatea BLIDARU – Costești

Am pornit dis de dimineață, din localitatea Costești (jud. Hunedoara), pe poteca marcată, ce duce spre cetatea Blidaru. Traseul se parcurge în aprox. o oră, însă de data aceasta mi-am satisfăcut dorința de a mă bucura de fiecare colț al pădurii, de peisajele minunate, de copacii pe care nu i-am mai gasit nicăieri în altă parte atât de răsuciți, de contorsionați, sau, după cum veți vedea în imagini, arbori diferiți, crescuți parcă din aceeași rădăcină.

Este un traseu minunat ce se poate parcurge cu ușurință pe cea mai mare parte a sa. În cazul în care plouă mai tare, în prima parte, unde este și mai abrupt, s-ar putea să ai ceva dificultăți în a urca, însă este practicabil. De dimineață am prins o vreme cețoasă și răcoroasă însă spre amiază a ieșit soarele și m-am bucurat de căldura lui odată ajuns pe platoul cetății.

De această dată nu am mai avut plăcerea de a fi acompaniat pe drum de către unul dintre “lupii” care fac pe ghizii spre ruine. Prima dată când am parcurs traseul, la plecare din Costești, a țâșnit ca de nicăieri un câine alb, frumos, care ne-a condus până sus la cetate. O lua deseori înaintea noastră, parcă să ne arate drumul și după puțin timp se așeza și ne aștepta să-l ajungem din urmă. Pe drum am întâlnit altul, asemănător, care conducea alți drumeți, dar de data aceasta la întoarcere.

Locul este minunat, atât drumul până la ruine cât și platoul în sine. La fiecare colț pădurea pare că vrea să-ți spună ceva și cu siguranță ascunde foarte multe secrete. Cel puțin aceasta este impresia care mi-a lăsat-o mie și cu siguranță multora dintre voi, după ce veți vedea pozele pe care le-am făcut pe drum, cu telefonul mobil.

Despre cetate:

Cetatea Blidaru este una dintre cele şase fortărețe dacice din Munții Orăștiei care fac parte din patrimoniul mondial UNESCO. Cetatea a fost ridicată în secolul I î.Hr. cu scop de protecție împotriva cuceririi romane. Se află situată la 4 km de Costeşti, în vârful culmii Blidarului, fiind întinsă pe un platou de aproape 6.000 mp.

Cetatea Blidaru era integrată în principalul nucleu al sistemului defensiv antiroman din zona Munților Orăștiei, fiind un important obstacol în faţa atacurilor venite dinspre nord. Fortificația, ce străjuia malul stâng al apei Grădiștei, cuprindea două incinte, unite între ele, având împreună șase turnuri puternice de observație, ambele înconjurate de ziduri lucrate de piatră fasonată.

Prima incinta are forma unui trapez neregulat, având la colţuri câte un turn. În interior se mai află un turn-locuinţă, din piatră şi lemn. Intrarea în cetate se făcea prin turnul de S-V, care era conceput astfel încât să împiedice desfăşurarea  forțelor inamicului, silindu-l să cotească spre dreapta și să-și expună flancul loviturilor.

A doua incintă a fost construită mai târziu, probabil între cele două războaie daco-romane şi este o extindere a primei, la nivel inferior, forma acesteia fiind un poligon neregulat. Parterul era utilizat ca depozit, iar partea superioară era platformă de luptă. Însă se mai văd urmele unor încăperi. În zidurile acestei a două părţi sunt două turnuri. În cuprinsul celor două turnuri s-au descoperit mai multe vase mari de provizii. Aici existau şi patru sanctuare, formate din aliniamente de tamburi.

Cercetătorii sunt de părere că, la ridicarea acestei cetăţi au participat şi meşteri greci. Inclusiv plafoanele încăperilor erau concepute încât să susţină maşini de război. Cetatea mai avea şi porţi consecuitive, dacă imanicul trecea de prima poartă de lemn, se lovea de spatele unui zid de apărare, nevoindu-l să alerge în jurul acestuia pentru a ajunge la următoarea poartă. Blidaru este singura cetate care nu a putut fi cucerită, soldaţii din interiorul acesteia abandonând-o doar în momentul în care au epuizat resursele de apă şi de hrană.

În partea de N-NV a întregului complex se află o cisternă pentru apă, prevăzută cu o boltă din piatră de calcar. Cisterna măsura în interior 8 x 6,2 metri şi avea o înălţime de 4 metri. Aceasta a fost construită de un meşter roman. Pe lângă cetate, au mai fost descoperite urmele mai multor turnuri izolate, care vegheau împrejurimile.

Lasă un comentariu