Dimensiunile UNIVERSULUI

Dimensiunile aştrilor şi distanţele dintre planere şi stelele de pe cer, sunt atât de mari, încât ceoştiinţa umană cu greu le poate percepe, accepta şi înţelege. În imaginile de mai jos, puteţi vedea diferenţele inimaginabile dintre corpurile cereşti cunoscute astăzi omului.

Planetele de dimensiuni mici din Sistemul Solar – acestea sunt cele mai dense şi cu excepţia lui Pluto, situate cel mai aproape de Soare.

Planetele de dimensiuni mari din Sistemul Solar –sunt formate din acumulări de gaze, în cea mai mare parte sunt îngheţate şi au o structură mai puţin densă. În ciuda faptului că nu ai mase foarte mari, datorită compoziţiei acestora, exercită o forţă gravitaţională mai puternică decât celelalte planete mai dense.

Soarele – este o stea aflată aproximativ la jumătatea vârstei sale. A apărut în urmă cu circa 5 miliarde de ani în urmă şi se preconizează că se va stinge peste 4,5 miliarde de ani.

Mărimea Soarelui (în stanga imaginii, jos) în comparaţie cu alte stele învecinate.

Alte stele în comparaţie cu Soarele. Durata acestora de viaţă este mult mai scăzută faţă de cea a Soarelui nostrum (milioane de ani), datorită faptului că procesul de ardere al gazelor din compunerea acestora este foarte rapid şi violent. Acest proces este de asemenea înfluenţat de dimensiunile enorme pe care aceste stele le au.

Mai jos este o imagine a sistemului nostrum solar şi planetele care fac parte din acesta. Aceasta este Galaxia Calea Lactee. Este o galaxie în formă de spirală care găzduieşte între 200 – 400 de miliarde de stele (majoritatea având propriile sisteme planetare). Diametrul galaxiei este de aprox. 100.000 de ani lumină. Soarele nostru este situate pe unul dintre braţele acestei spirale, într-o regiune marginală a acesteia. Întregul nostrum system solar, orbitează în jurul centrului galactic, pe o orbită aproape circulară iar o mişcare completă de revoluţie (pentru a ajunge în acelaşi punct) durează aprox. 220 de milioane de ani.

Mai jos este o imagine captată prin telescopul Hubble în care sunt surprinse galaxii situate la miliarde de ani lumină distanţă de Pământ. Există miliarde de galaxii în întregul Univers, fiecare formate din miliarde de stele precum cele prezentate mai sus în imagini. Distanţa dintre Pământ şi cea mai mică stea din Galaxia noastră este de 4,22 ani lumină. Distanţa dintre galaxia noastră şi cele mai apropiate galaxii este cuprinsă între câteva sute de mii şi milioane de ani lumină. Cea mai apropiată galaxie de dimensiuni considerabile, se află la circa 2,9 milioane de ani lumină distanţă!

În imaginea de mai jos sunt reprezentate galaxii mult mai îndepărtate, aflate în zonele întunecate ale imaginii anterioare. Luând în considerare distanţele inimaginabil de mari, viteza luminii şi perioada de timp scursă de la Big Bang, abia suntem în măsură să observăm obiecte luminoase de dimensiuni foarte mici, situate la aprox. 14.5 miliarde de ani lumină depărtare, aproape la fel de “în vârstă” precum Universul. În timp ce privim aceste obiecte strălucitoare aflate la distanţe atât de mari, noi privim de fapt în timp, datorită vitezei de propagare a luminii (maxim. 3 x 108 metri pe secundă). Prin urmare, luând în considerare timpul necesar ajungerii luminii emanate de aceste corpuri pe Pământ, putem considera că astăzi privim o formă care a existat cu sute de mii, chiar milioane de ani în urmă.

Conceptul de an-lumină nu este unul legat de măsurarea timpului, chiar dacă anul este o unitate de măsură a timpului. Deşi anii exprimă curgerea timpului, anul-lumină este o unitate de măsură a distanţei.

Distanţa pe care lumina o parcurge într-un an dă măsura unui an-lumină. Din moment ce viteza luminii este de aproximativ 300.000 km/s, adică 3 x 108 m/s, iar un an are 365 de zile, deci 365 x 24 x 3.600 = 31.536 x 103 secunde, se ajunge la o dimensiune de 9,46 x 1015 metri pentru un an-lumină. Adică 9,46 trilioane de kilometri (9.460.000.000.000 km).

Lumina Soarelui ajunge pe Terra, în medie, în 8 minute şi 20 de secunde, având de parcurs distanţa de aproximativ 150 de milioane de kilometri.

Cea mai apropiată stea de sistemul nostru solar, pe numele ei Proxima Centauri, se află la o distanţă de 4,22 ani-lumină de noi, adică aproximativ 40 de mii de miliarde de kilometri depărtare. Deci de 250.000 de ori mai departe decât Soarele, din care cauză călătoriile interstelare sunt condamnate să rămână, cel puţin în contextul înţelegerii curente a legilor fizicii, doar subiect al filmelor de anticipaţie.

Conform teoriilor lui Einstein, viteza luminii este viteza maximă posibilă în Univers, dar aceasta, chiar în condiţiile în care s-ar reuşi vreodată construirea unor nave cosmice care să se apropie de această viteză, este mică în raport cu distanţele enorme dintre diferitele puncte ale Universului ce ar putea fi de interes pentru noi la un moment dat.

Dacă un om adult consuma circa 40 de calorii în străbaterea unei distanţe de un kilometru, pentru a acoperi nevoile energetice ale unei călătorii de un an lumina ar trebui să consume circa 2 trilioane de batoane energetice vitaminizante. Cât despre numărul perechilor de încălţăminte folosite, acesta ar atinge cifra de 11,8 miliarde perechi.

Prin urmare, atunci când cunoaşteţi pe cineva care se consideră „buricul Pământului”, amintiţi-vă dimensiunile vaste ale spaţiului în care trăim şi reconsideraţi adevărata valoare şi capacităţile acestuia.

surse:
http://www.quantrek.org/size_comparison/size_comparison.htm
http://www.scientia.ro/stiinta-la-minut/54-scintilatii-stiintifice-fizica/66-ce-este-un-an-lumina.html

Despre Secretul Numerelor

numerolog, consultant de dezvoltare personala
Acest articol a fost publicat în Dezvoltare personală, Mister și etichetat , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu